Hoppa till sidans innehåll

Lindy Hop


Lindy Hop

LindyHop startades i Harlem,New York City 1928. Lindyhop är en blandning av jazz och charleston. Den tillhör swingdans. Lindyhop innehåller en hel del improvisationer.

Jazz & Swing

På sätt och vis kan Lindy Hopens historia härledas tillbaka till år 1865 då slaveriet avskaffades i USA. Behovet av en egen identitet växte fram i det svarta USA.Staden New Orleans hade en särställning, eftersom den representerade en blandning av en rad olika traditioner och kulturer. Staden hade varit fransk och spansk innan den blev en delstat i USA. Det fanns alltså traditioner som var förknippade både med Afrika och med flera olika europeiska kulturer. New Orleans blev centrum för en ny musikform, jazzen, som växte fram vid 1900-talets början. På 1920-talet uppstod en riktning inom jazzen som kallades för swing, med kända orkesterledare som Fletcher Davidsson och Duke Ellington.

 Namnet Lindy Hop

1927 gjorde en ung postflygare en bragd som var en världsensation. Svenskättlingen Charles Lindberg flög över Atlanten från St Louis till Paris på 33 och en halv timma. Han visste inte att han därmed också skulle ge namn åt en dans

 Jitterbugg

Vad som är orsaken till att dansen kallades för jitterbugg när den kom till Europa och Sverige är mer oklart. En förklaring är att det ordagrant betyder "darrig lus". Men det finns också de som anser att namnet syftar på "has the jitter in the legs", det vill säga bakfylla. Men en sak är klar. Fylla och Lindy Hop går inte ihop, och på dansstället Savoy förekom inte någon alkoholservering.

 Varje år så är det ett stort Lindy Hop läger i Herräng. Hit kommer dansare från hela världen.

 

 

Uppdaterad: 18 FEB 2020 12:18

Dansklubben Glada Hudiks kursanmälan

 

Dansklubben Glada Hudiks webbshop

 

 

 

 Dansklubben Glada Hudiks facebooksida       Dansklubben Glada Hudiks instagramsida  

 

Medlemsabatt hos danskor.se
               Medlemsrabatt 10 %

 

Dansklubben Glada Hudiks sponsor

 

 

Svenska DanssportFörbundet

 

Postadress:
DK Glada Hudik - Danssport
Djupegatan 47
82450 Hudiksvall

Besöksadress:
Djupegatan 47
82450 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info