Dansstilar

Bugg

Bugg är i grunden en svensk företeelse och pardans som tagit sin form ur den Lindy Hop som kom till Sverige runt 60-talet. Bugg dansas till musik i fyrfjärdedelstakt, vanligtvis i ett snabbt tempo runt 120-180 BPM. Dansen har inga fasta variantioner utan ses som en helt improviserad dans där föraren för följaren i olika snurrar och turer.

Som pardans skiljer buggen sig åt från många danser eftersom de dansande inte håller om varandra såsom i foxtrot och vals, istället håller de dansande varandra i en eller båda händerma större delen av tiden och byter grepp ofta. Bugg dansades länge uteslutande till den typiska dansbandsmusiken men numera buggar man även till annan populärmusik. Bugg och foxtrot är idag de två dansstilar som dansas mest ute på det sociala dansgolvet.

West Coast Swing

West Coast Swing, ofta förkortad WCS är en pardans med rötter i Lindy Hop. Dansen kännetecknas av ett elastiskt utseende som är resultatet av en teknik som använder kompression (eng. compression) och uttänjning (eng. stretch) när föraren vill ändra riktning på följarens förflyttning. Ett par som dansar west coast swing dansar inom sin egen yta eller ficka (eng. slot) på dansgolvet, till skillnad från andra danser där dansparet rör sig runt på dansgolvet i en så kallad dansriktning. Dansen tillåter i stor utsträckning att både föraren och följaren improviserar sina steg och rörelser. West coast swing kan dansas till olika tempon på musiken samt till olika musikgenrer som exempelvis r&b, hiphop, blues och pop.

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.