Kort om bugg

Bugg är i grunden en svensk företeelse och pardans som tagit sin form ur den Lindy Hop som kom till Sverige runt 60-talet. Bugg dansas till musik i fyrfjärdedelstakt, vanligtvis i ett snabbt tempo runt 120-180 BPM. Dansen har inga fasta variantioner utan ses som en helt improviserad dans där föraren för följaren i olika snurrar och turer.

Som pardans skiljer buggen sig åt från många danser eftersom de dansande inte håller om varandra såsom i foxtrot och vals, istället håller de dansande varandra i en eller båda händerma större delen av tiden och byter grepp ofta. Bugg dansades länge uteslutande till den typiska dansbandsmusiken men numera buggar man även till annan populärmusik. Bugg och foxtrot är idag de två dansstilar som dansas mest ute på det sociala dansgolvet.

Dansklubben Glada Hudik arrangerar buggkurser i...

...fem olika steg i dagsläget, här nedan kommer en beskrivning av respektive steg.

Grön/Steg 1 = Nybörjare
För dig som aldrig dansat förut eller som dansat tidigare men vill friska upp kunskaperna, här lär vi oss grundsteg och basturer

Gul/Steg 2 = Fortsättning
För dig som gått nybörjarkursen och känner att grunderna sitter, här utvecklar vi dansen ytterligare med nya turer/variationer för att nämna något. Du bör ha gått minst två gröna kursomgångar.

Röd/Steg 3 = Påbyggnad
För dig som gått nybörjar- och fortsättningskurs, här lägger vi en stor del av vårt fokus på musikanpassning och att förfina vårt sätt att föra/följa. Du bör ha gått minst två gula kursomgångar.

Svart/Steg 4 = Avancerad
På den här kursen går vi på djupet med tekniken, tryck och drag, digg och sväng är uttryck som förekommer. Du bör ha gått minst två röda kursomgångar. Extern kursledare.

Lila/Steg 5 = Dansutveckling
Här ligger fokus på en helhet, både individuellt och i par. Teknik och teori blandas, här försöker vi förstå varför vi gör som vi gör, både socialt, på tävling och på uppvisning. Här bör du ha gått minst en svart kursomgång.

För att komma till anmälan, klicka här.